Сьомга с броколи и картофи в плик
Печена риба в плик със зеленчуци и подправки.
Необходими продукти:
- 2 филета сьомга
- 4 картофа
- 1 тиквичка
- 2 моркова
- 6 розички броколи
- 1 плик за печене
За овкусяване:
- 5 с.л. зехтин
- 1 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. соев сос
- сол и черен пипер
- пресен розмарин
- 2 скилидки чесън
- 4 листенца босилек (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Преди да започнете цялото приготвяне, сложете картофите да поврат, защото те изискват по-дълга термична обработка от останалите продукти. Ако са пресни, измийте ги и не махайте ципата. Ако са стари, пак ги варете с обелката, а чак след това ги обелете.
2. Пригответе соса за овкусяване като смесите зехтина с лимоновия сок, намачкания чесън, балсамовия оцет и подправките. Ако харесвате комбинацията от риба с риган - сложете и от него.
3. С домакинска четка обтрийте хубаво рибата със соса. Не се притеснявайте, че ще ви остане от дресинга. Приберете рибата в хладилника да се маринова докато подготвите останалата част
4. Обелете морковите и ги нарежете на две по дължина.
5. Тиквичката обелете, разполовете през ширината и след това нарежете всяка от двете части на четвъртини.
6. Сварените картофи разрежете на полвини или четвъртини в зависимост от големината.
7. Вземете си голяма плитка тава или направо плътния подвижен ред на фурната. Сложете плика в него и разтоврете хубаво. Приберете двете рибни филета като повторно ги намажете с овкусителя. След това подредете и зеленчуците, като всеки от тях потапяте в дресинга. Ако случайно ви остане още сос, разпределете го с лъжица върху продуктите в плика. Завържете плика с приложената свинска опашка.
8. Печете на 180 градуса за 30 минути. Ако пликът гръмне и изпусне парата си, извадете по-рано, защото ястието ще стане сухо. Продуктите са точно изчислени, за да се разпределят по равно в две абсолютно еднакви порции. Сервирайте с черен пипер, защото колкото пъти съм правила ястието, все е бил малко. Не забравяйте да гребнете и по лъжичка от апетитния сос в плика.
Да ви е вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ