Сусамова риба тон с цитрусово пюре
Морски деликатес с изискана гарнитура.
Необходими продукти:
За сусамовата риба тон:
- 1 хубаво парче прясна риба тон
- 1 част светъл соев сос, 1 част ябълков оцет, достатъчни да покрият плитък съд с размерите на рибата
- сусамово олио
- сол и прясно смлян пипер
- сусамови семена за овалване
За картофеното пюре с лайм:
- 3 картофа
- кората на 1 лайм
- сол и прясно смлян пипер
- зехтин
За дресинга от печен чесън:
- 2 скилидки чесън, необелени
- 2 парчета джинджифил (количество колкото това на чесъна)
- червени чилита, на вкус
- сол и прясно смлян пипер
- сусамово олио
- ябълков оцет
- 150 мл фъстъчено олио
- 150 мл зехтин
- сокът на 1 лайм
Начин на приготвяне:
На дресинга:
1. Запечете на сух тиган скилидките чесън докато покафенеят леко. Изстискайте месото в купата на блендер.
2. Добавете джинджифила и чилитата и пюрирайте. Добавете течните съставки, разбийте отново и овкусете. Оставете в хладилника. Количеството е достатъчно за няколко порции.
На рибата тон:
1. Налейте соевия сос, ябълковия оцет и сусамовото олио в плитък съд. Сложете рибата тон отгоре и покрийте. Оставете в хладилника за 1/2 ч. или повече, обърнете и отново оставете в хладилника.
2. Когато рибата се маринова, отцедете течността. Овкусете със сол и пипер. Поръсете щедро със сусамови семена, така че да покриете хубаво месото, като притиснете семената плътно.
3. Увийте в найлоново фолио, така че семената да прилепнат още по-плътно. Сложете в хладилника за поне още 1/2 ч. Можете да я приготвите от предишния ден и да съхранявате така в хладилника до готвене.
4. Сгорещете оребрен тиган с малко олио. Сложете рибата да се запържи от всички страни само за няколко секунди. Извадете с помощта на щипки, така че да не паднат семената сусам.
5. Оставете да престои 5 мин. и нарежете на тънки филийки за сервиране.
На картофеното пюре с лайм:
1. Сварете картофите в подсолена вода, докато омекнат и пъхната вилица влиза лесно. Отцедете водата и ги сложете отново в горещата тенджера, за да се изпари още от влагата.
2. Намачкайте картофите с щедро количество зехтин. Овкусете със сол и пипер и добавете кората от лайм.
3. При поднасяне, намокрете с гореща вода от чешмата голяма лъжица и я изтръскайте. Вземете от пюрето, така че да се оформи продълговата яйцевидна топка.
4. Сложете при рибата, украсете с някакъв зеленчук, например бейби аспержи. Поръсете с дресинга от чесън и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ