Сурова туршия в бидон със саламура
Туршия със зелени домати, зеле, моркови и чушки.
Народна домашна туршия показва Иван Звездев в канала Кухнята на Звездев, където се приготвя дряновска туршия, наричана още сбораджийска туршия. Това е туршия от сурови зеленчуци със саламура от оцет, олио, захар и сол с дафинов лист, бахар и черен пипер. Историята разказва, че тази зимнина със зелени домати се е правила в миналото, за да се почерпят дряновските баби по време на седянките, наречени беленки, за да имат мезенце при подкрепата си с ракийка преди започването на есенната работа. И наистина - това е идеалното българско народно мезе за ракия.
Зеленчуците се нарязват и се слагат в бидон. На 4 кг. зеле се добавят 500 г чушки, 500 г моркови, 1 кг зелени домати и 5-6 стръка целина. Можете обаче да намалите или увеличите количествата на някои от зеленчуците, за да бъде според предпочитанията вкъщи. Как да нарежете целия този зарзават - гледайте във видеото. Следва да го прехвърлите в бидонче. Отгоре се залива с кипнати заедно оцет, олио, сол, захар, черен пипер и бахар на зърна и няколко дафинови листа. Разбърква се. Следва в продължение на два дни да се меша по 4 пъти на ден. Затова е идеална да си я сложите в петък и да я разпределите в буркани в неделя.
След 48 часа зеленчуците са пуснали страхотен сок, превърнал се в своеобразна марината. Туршията е готова за ядене. Можете да ѝ се нахвърлите или да прехвърлите в буркани, да долеете от сока догоре и да затворите с капаци. После съхранявайте в хладилник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ