Регистрация

Сочен ягодов пай

Сочен ягодов пай
Трудно   |   Порции 2   |   Видяна: 4242

Ягодов пай с бисквити и маскарпоне.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти

За бисквитения блат:

  • 150 г бисквити от маслено тесто
  • 2 с.л. кристална захар
  • 2 с.л. студено масло

За ягодовия пълнеж:

  • 1 кг ягоди
  • ¾ ч.ч. кристална захар
  • 1/3 ч.ч. лимонов сок
  • 1 пакетче желатин (около 2 ½ ч.л.)

За пълнежа от маскарпоне:

  • 120 г сирене маскарпоне на стайна температура (можете да го замените с крема сирене)
  • ¼ ч.ч. сметана за разбиване
  • ¼ ч.ч. заквасена сметана
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • ½ ч.л. ванилова есенция
  • ¼ ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

На бисквитения блат:

1. Предварително загрейте фурната до 180°C.

2. С кухненски робот разбийте маслените сладки на дребни трохи.

3. Добавете захар и нарязано на парчета студено масло и ги разбийте, докато се смесят.

4. Разстелете бисквитената смес върху дъното на форма за торта с диаметър 20 см. и я притиснете.

5. Печете за 15 мин., докато блатът стане златистокафяв.

6. Изчакайте блатът да изстине, преди да изсипете пълнежа.

На ягодовия пълнеж:

1. Измийте ягодите и отстранете горния им слой, за да махнете семките.

2. Нарежете на филийки достатъчно ягоди, така че да покрият цялата повърхност на формата за торта и ги запазете за по-късно.

3. Нарежете на кубчета останалите ягоди.

4. Добавете захарта и лимоновия сок към нарязаните на кубчета ягоди и оставете сместа да постои така 30 мин., като разбърквате от време на време.

5. Смачкайте сместа от ягоди и захар и изцедете сока й. Запазете го.

6. Добавете вода към ягодовия сок, така че да се получат 2 чаши течност.

7. Излейте ягодовия сок в тенджера и сипете желатин. Оставете да постои 1 мин.

8. Разбъркайте желатина и сложете тенджерата на средно слаб огън. Изчакайте да започне да къкри съвсем леко.

9. Когато сосът започне да къкри, добавете нарязаните на кубчета ягоди и отстранете от огъня.

10. Запазете 3 с.л. от соса в малка купа.

11. Излейте сместа в купа и я сложете във фризера. Разбърквайте на всеки 10 мин., докато сместа започне да се сгъстява и затяга.

На пълнежа от маскарпоне:

1. Разбийте сметаната на пяна.

2. Смесете маскарпонето с лимоновия сок, пудрата захар, лимоновата кора, ваниловата есенция и заквасената сметана.

3. Прибавете сместа към битата сметана.

Сглабяне на пая:

1. Намажете сместа с маскарпоне върху бисквитения блат.

2. Добавете сместа с нарязаните на кубчета ягоди.

3. Подредете нарязаните на филийки ягоди по ръба на пая.

4. Намажете нарязаните ягоди с желатина, който сте запазили (ако се е втвърдил, може да се наложи да го затоплите малко).

5. Охладете за не по-малко от 4 часа, докато паят се затегне.

Други варианти:

* Можете да пропуснете пълнежа от маскарпоне и да направите пай само с ягоди.

** Можете да замените бисквитения блат с тесто.

*** Можете да използвате само нарязани ягоди върху пълнежа от маскарпоне.

**** За блата можете да използвате чаени бисквити вместо маслени.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 5 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта