Сладки сърчица с ябълки
Ябълково десертче с много любов.
Необходими продукти:
- 500 г брашно (аз използвам само пълнозърнесто пшенично)
- 1 яйце, леко разбъркано
- 100 мл прясно мляко
- 70 мл олио
- 100 мл топла вода
- 25 г прясна мая
- 1 / 2 ч.л. сол
- 100 г захар
За пълнежа:
- 1/2 ч.ч. ябълково пюре
- 1/4 ч.ч. стафиди
- 1/2 ч.ч. орехи, едро нарязани
- 1/2 ч.ч. ябълков сок
Допълнителни:
- 1 белтък
- 1 с.л. пудра захар
- 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
1. Разтворете прясната мая в топлата вода заедно с 1 с.л. от захарта.
2. В голяма купа смесете брашното със захарта и солта. Направете кладенче в центъра и излейте в него разтворената мая. В отделна купа разбийте яйцата с олиото, прясното мляко и водата. Разбъркайте докато всички продукти се смесят добре. Пресейте брашното. Омесете с ръце, така че да се получи хубаво тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете за 1 час настрани да бухне.
3. Накиснете стафидите в ябълковия сок за 10 минути. Подсушете ги и ти смесете с ябълкото пюре и ядките.
4. Загрейте фурната на 180 С. Разточете тестото върху набрашнена повърхност и изрежете от него сърчица или други форми. Сложете чаена лъжичка от пълнежа в едно от сърцата и покрийте с друго сърце. Затворете добре краищата и ги притиснете с вилица или с пръсти. Надерете сърцата в леко намазнена тавичка. Намажете ги с белтък и ги печете 10-15 минути. Намажете ги отново с останалата част от белтъка и ги поръсете с пудра захар и канела. Печете още 5 минути.
5. Охладете 10 минути и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ