Домашен телешки колбас с пуешко
Домашен колбас от телешко и пуешко месо с подправки.
Необходими продукти:
- 500 г телешко месо (без жили)
- 50 мл вода + 1/2 ч.л. сол
- 250 г пуешки гърди без кост
- 1/4 ч.л. сол + 25 мл вода
- лук на прах, червен пипер, лют пипер по желание, чесън на прах
- плик за печене
- хартия за печене или колагенов лист за домашни колбаси
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо смелете в несомелачка. Добавете 50 мл вода с 1/2 ч.л. сол и замесете. Може малко да се размие, но това е търсен ефект. Приберете в хладилник за 12 часа.
2. Абсолютно същото направете и с пуешкото месо, като в него добавите наполовина сол и вода от това на телешкото. Приберете за 12 часа.
3. Разрежете плика за печене, за да се разгърне. Върху него сложете хартия за печене с приблизителни размери 30 на 30. Още по-добър вариант ще е ако попаднете на колагенов лист за домашни колбаси. Доста трудно се намира. Поръсете го със сухи подправки.
4. Разпредете телешкото отгоре, като си оставите пространство в страните и края. Пуешката кайма сложете в началото на рулото. Поръсете още подправки. После с помощта на хартията и фолиото завийте руло. Завържете с конец от двете страни и отрежете висящите краища.
5. Бутнете така направеното руло във фурната на 85 градуса за 2,5-3 часа. Охладете след термичната обработка и приберете в хладилника за няколко часа.
6. Сервира се като студено мезе или плънка за сандвичи. Ето домашен колбас без консерванти.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ