Свинско по виетнамски с ориз
Свинско по виетнамски с гарнитура.
Необходими продукти:
- 1,2 кг свинско месо по избор
За маринатата на свинското:
- соев сос
- мед
- сусамово олио
- настърган джинджифил
- настърган чесън
- (тайландски) сладък чили сос
- смлян пипер
- виетнамски рибен сос (можете да приготвите домашен, като смесите 1 ч.ч. вода +1/2 ч.ч. сок от лайм и 1/2 ч.ч. рибен сос +1/2 ч.ч. бяла захар, докато захарта се разтвори напълно. Прибавете малко счукан чесън, ситно нарязано чили или едро смляно чили, както и наситнени моркови)
За ориза:
- 3 ч.л. зехтин
- 3 скилидки чесън, счукан
- 1 средна глава лук, едро нарязан
- 1/4 ч.ч. соев сос
- 4 ч сварен кафяв ориз
- 4 ч.л. скариден сос
- смлян пипер
- едро смлян червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте месото за цяла нощ или поне 2 часа.
2. Загрейте предварително фурната на 200°С.
3. Сложете свинското върху незалепваща тавичка за печене.
4. Гответе на грил за около 25 мин. от едната страна, докато отвън стане леко златисто. Обърнете и печете другата страна също до златисто. Оставете месото да престои за няколко минути, докато попие ароматите.
5. Сотирайте лука и чесъна в зехтина, докато чесънът покафенее, а лукът стане полу-прозрачен. Прибавете скаридения сос и оставете да се готви няколко минути.
6. Прибавете сварения кафяв ориз. Овкусете с пипер и соев сос. Разбъркайте хубаво и гответе за около 10 мин. Прибавете малко чили или едро смлян червен пипер.
7. Поднесете с прясно зелено манго и пресни домати.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ