Салата Циганско лято за изчистване на хладилника
Традиционна салата с домати и краставици, в която добавяме още продукти.
Тази салата помага да изчистим остатъците от зеленчуци на раздяла с отминалото лято или пък да се насладим на свежестта на природата щом оберем нейните дарове. Дали с носталгия по отминалите топли дни или за приветстване на идването им, можете да си я направите като гарантирате на тялото си, че ще получи едно богато на витамини и минерали и бедно на калории предястие.
Необходими продукти:
- 2 домата
- 1 краставица
- 1 прясна чушка
- 3-4 печени чушки
- ½ глава лук или 2-3 стръка пресен лук
- 100 грама гъби (варени или от консерва)
- ½ връзка магданоз
- сол
- зехтин
- балсамов оцет (по желание)
Можете да добавите и още:
- маслини
- филе от риба тон
- варено яйце
- плочка сирене
- семена (мак, лен или сусам)
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре зеленчуците. По желание обелете доматите и краставицата, извадете семките от чушките.
2. В салатена купа нарежете доматите на хапки, краставицата и прясната чушка на полумесеци, а печените на лентички.
3. Обелете лука (ако използвате глава стар лук) и го добавете на полумесеци като разделте с ръце кръгчетата, преди да ги включите в салатата.
4. Гъбите разполовете и след това нарежете на ленти. Наситнете магданоза.
5. Ако ще добавяте семена – направете го сега. След тях можете да включите незадължителния балсамов ожет, който си партнира по-добре с доматите, отколкото обикновения. Разбира се, мнозина не харесват киселеещи домати, затова го пропускат.
6. Осолете на вкус и размешайте салата. След това добавете зехтин.
7. Разпределете в порции и по желание гарнирайте с рибно филе, маслини, сирене или варени яйца. Нека те не попадат в предястието преди да е напълно овкусено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ