Салата с калмари и скариди
Морски дарове с гъби и моркови.
Необходими продукти:
- 2 туби калмари
- 150-200 г скариди (може и мариновани или консервирани)
- 2 моркова
- 300 г гъби
- 1 глава лук
- 3-4 яйца
- връзка копър
- сол и пипер на вкус
- растителна мазнина
- 150-200 мл майонеза
Начин на приготвяне:
1. Кипнете вода, подсолете щом заври и пуснете калмарите да се сготвят в нея за 5 минути. Внимавайте да не преварите. Отцедете от водата, охладете и нарежете на лентички. Изсипете в купа.
2. Ако работите със сурови скариди, почистете вената им и ги сварете за кратко. След това нарежете на парченца. Ако използвате мариновани или консервирани, отцедете от соса и нарежете. Добавете към калмарите.
3. Яйцата сварете твърдо, обелете, нарежете на кубчета и изсипете в купата.
4. Морковите рендосайте и добавете към останалите продукти.
5. Гъбите нарежете на кубчета, запържете в малко растителна мазнина, подправете със сол и пипер и изсипете в купата.
6. Запържете след това и лука и го обединете с останалите продукти.
7. Наситнете копъра, като си заделите и листенца за украса. Изсипете го в купата, залейте с майонезата и разбъркайте.
8. Опитайте на вкус и по желание добавете още сол и пипер. Разпределете в индивидуални блюда или сервирайте в общо плато с лъжичка за отсипване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ