Руска салата Пиле в шуба
Руско мезе с месо, майонеза, кашкавал, варени яйца и плодове.
Необходими продукти:
- 600 г варено пилешко месо (можете да използвате гърди от печено пиле на грил или да си сварите месото, за да си направите домашен пилешки бульон за супа; можете да се спрете на също на шунка или друг колбас)
- 200 г сушени сини сливи без костилка
- 200 г ананас от консерва
- 4 варени яйца
- 200 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене по желание
- 1 голяма глава лук
- оцет от 3 до 6%
- сол и пипер на вкус
- 200-250 мл майонеза
Начин на приготвяне:
* Тази рецепта е кулинарна интерпретация на любимото зимно руско мезе за водка "сельодка под шубой". Тук вместо риба обаче се използва пилешко месо, което не вмирисва стаята така автентично на риба, както го прави сельодката.
1. Сините сливи залейте с вряла вода и оставете настрани да се раздуят. 20-тина минути са достатъчни. Лука нарежете на полумесеци и залейте с оцета. Оставете да се маринова. И за него е необходимо минимум 20 минути. Лукът може да престои така и цяла нощ.
2. Докато чакате лука и сливите, можете да се захванете с останалата работа - сварете яйцата, охладете, обелете и разделете белтъците от жълтъците. Пилешкото месо нарежете на много ситно и овкусете със сол и пипер. Ананаса отцедете от соса на консервата и нарежете на хапчици. Кашкавала двъжте до последно в хладилника, за да е наистина твърд.
3. Запасете се с голяма чиния и в нея започнете да редите на пластове мезенцето. На първи ред сложете лука, отцеден от оцета. Върху него разпределете пилешкото месо. Поръсете с ананасените хапчици. Отцедете сливите от водата, нарежете ги на ситно и ги разпределете отгоре.
4. Започнете да оформяте "шубата" (покривката). Рендосайте равномерно кашкавала върху продуктите. Върху него рендосайте яйчените белтъци. Намажете обилен пласт майонеза, който да запечати всичко и на финала натрошете жълтъците с пръсти отгоре. Дръжте в хладилник до момента на сервирането.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ