Руска баклава без сироп
Баклва по руски с белтъчни пластове.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3 ч.ч. брашно
- 300 г масло
- 5 жълтъка
- 200 мл течна сметана
- 1 ч.л. сода
- щипка сол
- 1-2 пакета ванилова захар
За плънката:
- 5 белтъка
- 2 ч.ч. захар
- 300 г орехи
- мед на вкус
Начин на приготвяне:
1. Брашното пресейте, добавете в него нарязаното на кубчета масло и претрийте на трохи.
2. С пръсти направете кратерчета в сместа, добавете три от жълтъците, содата, сметаната, солта и ванилията. Замесете маслено тесто, оформете на топка, разделете на три по-малки топчици, увийте ги в стреч фолио и приберете в хладиника за 1 час.
3. Разбийте белтъците на пяна с щипка сол, добавете захарта, разбийте хубаво и добавете и орехите, смлени на месомелачка или счукани в хаванче.
4. Намаслете си тава, разточете първата топка тесто на кора и сложете вътре. Отгоре намажете половината от белтъчната смес. Разточете втората кора, захлупете с нея и намажете останалите белтъци. Накрая разточете и третата кора и захлупете за финал.
5. Намажете с останалите два жълтъка и разрежете на ромбчета. Пуснете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-тина минути или докато хване приятен тъмен загар.
6. След изваждане покапете обилно с мед. Руската баклава не се сиропира, но ако искате, можете да си направите захарен сироп като разтворите 1 част захар в една част кипяща вода. Към сиропа можете да добавите розова вода или канела.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ