Ростбиф с маслен сос
Печено телешко със сос от масло и Уорчестър.
Необходими продукти:
- 1 кг крехки телешки гърди
- 50 мл олио (или 2 с.л. свинска мас)
- сол и черен пипер на вкус
За соса:
- 1 ч.л. брашно
- 20 г масло
- сос Уорчестър
- магданоз, картофено пюре и зеленчуци по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Почистете местото от сухожилия и мазнотийки. Добре е да бъде цяло парче, а не отделни късове. Обтрийте хубаво със сол и пипер и приберете в хладилник за няколко часа.
2. Загрейте фурната на 240 градуса. Месото сложете в намаслена тавичка, в която сте изсипали олиото. Оригиналната рецепта изисква ростбифа да се готви с растителна мазнина, но авторът на тази идея за печено телешко слага вместо нея 2 с.л. свинска мас. Печете за 15 минути, след това отворете фурната, полейте мръвката с отделилия се сос и намалете на 160 градуса.
3. Гответе на тази температура около 45 минути. Идеята е месото да остане червено и почти кърваво в сърцевината си, а коричката да е добре запечена.
4. След изваждане на месото, прехвърлете тавата от печенето на котлона и добавете 2 с.л. вода. Изчегъртайте загорялата мазнина така, че да стане сос. Сгъстете с брашното, добавете сос Уорчестър и накрая монтирайте със студеното масло.
5. Поднесете печеното телешко със соса и по желание поръсете с наситнен магданоз или сервирайте с гарнитура от картофено пюре, печени картофи или прясна салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ