Ростбиф с картофи, гъби и портокалов сос
Печено мариновано телешко с гъбена гарнитура и заливка от портокали с кедрови ядки.
Необходими продукти:
За телешкото:
- 600 грама месо от телешки гърди
- 10 с.л. соев сос
- бял пипер на вкус (можете да замените и с черен)
За гъбите с картофи:
- 300 грама картофи
- 300 грама гъби
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 1/4 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 връзка магданоз
- майорана на вкус
- 100 мл бяло вино
- 100 мл пилешки бульон (можете да разтворите сухо кубче във вода)
- 5 с.л. соев сос
За пестото:
- 1 връзка магданоз
- 1 с.л. кедрови ядки
- 1 с.л. настърган пармезан (заменете с 50 грама рендосан кашкавал, ако желаете)
- 400 мл портокалов сок
- кората на един портокал
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото на хапки и ги мариновайте в бял пипер и соев сос за два часа. Ако държите в хладилник, ще е още по-добре.
2. След това запържете мръвките в съвсем малко мазнина за няколко минути и прехвърлете в тавичка. Печете на 170 градуса за 20 минути или до готовност. След изваждане от фурната увийте месото във фолио, за да не изсъхне.
3. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета от по 1 см. и ги сложете да се запържват в тиган с не много мазнина.
4. Изцедете лимовия сок, смесете го с бялото вино, пилешкия бульон и подправките за гарнитурата.
5. Нарежете гъбите на тънки полумесеци или кубчета, прибавете ги към картофите, залейте със соса, намалете огъня и оставете продуктите да се готвят под капак.
6. Пригответе соса като към портокаловия сок добавите кедровите ядки, рендосаната портокалова кора, наситнения магданоз и настърганото жълто сирене. Размесете хубаво.
7. Поднесете месото, разпределено в порции като го залеете с няколко супени лъжици от соса и поставите гарнитурата до него така, че да не се натопи в портокаловата течност.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ