Риба на грил
Подлютена печена скумрия с подправки.
Необходими продукти:
- 2-4 големи скумрии (общо около 2 кг)
- 1-2 лимона, според големината и сочността им
- сол и пипер
- 1 ч.л. куркума
- 6 -12 чилита (на вкус)
- джинджифил
- мащерка
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата и направете по няколко прореза с ножа от двете й страни. Изстискайте лимона отгоре и във вътрешността на всяка риба (така ще се стегне леко), прибавете сол и пипер, както и куркума. Заделете и пригответе останалите необходими продукти.
2. Сложете чилитата с джинджифила, мащерката и магданоза в блендер или саханче и направете гладка смес. Прибавете сол и лимонов сок на вкус и намажете с този сос рибата в разрезите. Внимавайте, защото може да е много люто и затова е най-добре да работите с кухненски ръкавици за еднократна употреба.
3. Оставете така приготвената риба да се маринова. Можете да я приготвите сутринта и да я оставите в хладилника до вечерта, когато ще я печете.
4. Щом се маринова рибата, сгорещете грила на печката на най-силната степен и я изпечете от двете страни и ако започне да прегаря твърде бързо, намалете огъня и гответе по-бавно. Още по-добър вариант е да я изпечете на външно барбекю с дървени въглища.
5. Поднесете с печено хлебно дърво и салата от краставици. (Хлебното дърво се приготвя като обикновени картофи на фурна - обелвате дебелата кора и нарязвате на полумесеци, като отстраните твърдото ядро; покривате с вода и оставяте да се изпече във фурната, а може и да сварите на котлона.)
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ