Пържен ориз с яйца и скариди
Ето какво хапваме в китайския ресторант.
Необходими продукти:
За скаридите:
- 400 г замразени (и след това размразени) или пресни скариди
- 1-2 стръка зелен лук
- наситнен чесън
- сол
- сусамово олио
- олио за готвене
- соев сос
- щипка захар
- оризово вино за готвене
- черен пипер (по желание)
За ориза:
- 2 ч.ч. ориз
- връзка лук
- зелен лук
- 4 яйца
- сусамово олио
- сол
Начин на приготвяне:
На скаридите:
1. Нарежете диагонално бялата част на зеления лук, а перата на колелца.
2. Обелете скаридите и направете кръстообразен разрез на гърба им (внимателно с остър нож), така че да се сварят по-бързо. Прекалено дългото готвене губи приятната им еластичност. Измийте ги много добре и ги сложете в купа с много вода.
3. Капнете много малко оризово вино, за да не стане преобладаващ вкус, а да се запази този на скаридите.
4. Овкусете със сол, соев сос, щипка захар, 1/2 от нарязания чесън, зелените пера на лука и малко сусамово олио. Разбъркайте хубаво.
5. Сложете уока на силен огън и добавете малко олио за готвене. Щом се сгорещи, добавете нарязаните диагонално парченца от зеления лук (бялата част), след това останалия чесън. Разбъркайте за кратко и добавете овкусените скариди.
6. Пържете докато скаридите се навият и станат оранжеви. Изключете котлона и разбърквайте около минута.
На ориза:
1. Сложете да се вари оризът, докато приготвяте скаридите.
2. Когато е готов, разбийте леко яйцата и ги сложете в загрят предварително уок.
3. Добавете малко сусамово олио и сварения ориз.
4. Сега сложете зеления лук и кромида и смесете хубаво.
5. Добавете скаридите и оскусете със сол.
6. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ