Регистрация

Червен боб с наденица и запръжка

Червен боб с наденица и запръжка
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 978

Боб яхния с лук, наденица, чушки, целина и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г червен боб + 2 л вода
  • 3 глави лук
  • 4 с.л. олио
  • 3 наденици
  • 2 стебла целина (селъри)
  • 2 сладки червени чушки
  • 5 скилидки чесън
  • 1 с.л. червен сладък пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чубрица или мащерка
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • лют пипер на вкус
  • 5 ч.ч. вода
  • 3 дафинови листа
  • сол на вкус - около 2/3 с.л.
  • листата на връзка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Боба измийте в гевгир, прехвърлете в купа и залейте с водата. Оставете да кисне между 2 и 12 часа - зависи кога планирате да го готвите.

2. Надениците нарежете на кръгчета, а лука на кубчета. Целината разполовете през жлебчето по дължина и след това нарежете на напречни малки парченца. Нарежете на ситно и чушките.

3. Сгорещете олиото в тенджера и подредете наденичките да се запържат. След като хванат коричка от едната страна, обърнете и гответе до потъмняване и от другата. Разботете с щипки, за да ви е най-лесно. Извадете наденичките в отделна чиния. Ако не са се побрали всички на един тур, сгответе и останалите по същия начин без да добавяте допълнителна мазнина.

4. На мястото на наденичките изсипете лука. Гответе на умерен огън 7 минути при периодично бъркане.

5. Добавете чушките и целината, размешайте, покапете малко олио при необходимост и гответе още 10 минути.

6. Пресирайте отгоре чесъна и овкусете със сол, риган, чубрица или мащерка, червен, черен и лют пипер. Разбъркайте и добавете отцедените от водата на кисненето бобени зърна. Залейте с водата. По-добре е да е топла или вряла, за да не спира процесите на готвене. Пуснете дафиновите листа, покрийте с капак и оставете да се готви 1 час.

7. С лъжица извадете в купа 1/3 от разварените бобени зърна. Намачкайте ги на пюре с преса за картофи и върнете в тигана. Прибавете и наденичките с отделилия се сос. Размешайте и оставете под капак за още 30 минути.

8. Махнете от огъня. Поръсете с наситнените магданозени листа и разпределете в индивидуални порции. Хапвайте докато е топло.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта