Пържени кюфтета с галета
Панирани кюфтета от кайма смес.
Необходими продукти:
- 1 кг кайма смес
- 3 глави лук
- 1 връзка магданоз
- сол, червен и черен пипер на вкус
- лют пипер по желание
- 3 яйца
- 4-5 филии хляб (зависи от големината)
- 1/3 ч.л. сода
- 100 г галета
- растителна мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Каймата изсипете в тенджера или друг голям съд и ставете на стайна температура. През това време обелете и наситнете лука, а хляба накиснете във вода. Магданоза наситнете.
2. Добавете към каймата магданоза, лука, подправките, яйцата и содата. След това изстискайте хляба от водата и го натрошете в каймата. Замесете хубаво и оставете да почине за 10-тина минути.
3. През това време си пригответе решетъчна лъжица за вадене, съд, застлан с домакинска хартия за попиване на излишната мазнина и чиния с галета за панирането на кюфтетата. Сложете олиото да загрява, като имате готовност да долеете още. Не прекалявайте с количеството - кюфтета не се готвят на маслена баня.
4. С мокри ръце оформяйте от каймата сплеснати кюфтета и ги пържете до позлатяване на коричката. За да сте сигурни, че са готови, можете да жертвате 1-2 като ги разчупите и проверите сърцевината.
5. Сервирайте с любимия сос и адекватна гарнитура от пресни зеленчуци или печени картофи, варен ориз и каквото друго харесвате. Идеално мезе за вино и бира са.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ