Регистрация

Пържени кюфтета от бяла риба с млечен сос

Пържени кюфтета от бяла риба с млечен сос
Средно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1289

Панирани рибни кюфтета със сос райта.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За сос райта:

  • 1 краставица
  • 200 мл високомаслено кисело мляко
  • 1-2 скилидки чесън
  • сол и черен пипер
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2-3 стръка копър
  • 1/2 ч.л. зира (подправката е екзотична, затова, ако нямате - пропуснете я)

За кюфтетата:

  • 2 белтъка
  • 1 голяма глава лук + 1 с.л. олио
  • 400-450 г филе от бяла риба
  • 150 г извара
  • по 1/2 ч.л. сол и черен пипер
  • 2 с.л. царевично брашно или царевично нишесте
  • по 2-3 стръкчета копър и магданоз (само листата)
  • 70 г бяло брашно (с готовност за още 1-2 с.л. при нужда)
  • 3 с.л. олио за готвене

Начин на приготвяне:

1. Направете първо соса райта, за да почива в хладилника докато си готвите кюфтетата. За целта обелете краставицата и я разрежете на две половинки по дължина. С лъжица изгребете семките от сърцевината, а останалата твърда част рендосайте на ситно ренде и прехвърлете в купичка. Добавете киселото мляко, намачкания чесън, сол и пипер, наситнените листенца на копъра и магданоза и зира, ако случайно ви се намира. Ако ли не - пропуснете я без притеснения. Разбъркайте вскичко това и приберете в хладилник.

2. Филето от риба смелете в чопър - не бива да става на пюре, а просто да се накъса на месца. Прехвърлете в купа.

3. Лука наситнете, запържете в 1 с.л. олио до златисто и минете през чопъра след това. Добавете при рибата.

4. Разбийте белтъците на пяна. Не е нужно да се получава сняг, но трябва да побелеят. Добавете при останалите съставки. После изсипете и изварата, добавете наситнените пресни подправки, сол и пипер и царевичното брашно. Замесете всичко това.

5. Сипете си брашно в чиния и набрашнете чиния, в която да слагате оформените кюфтенца. Взимайте с ръце от сместа, оформяйте на топче, слагайте в брашното и овалвайте хубаво, като сплеснете кюфтето. После редете в набрашнения съд. Трябва да се получат 8-10 кюфтенца, които да не са много тънки.

6. Пържете за по 4 минути от страна в леко намазнен тиган с незалепващо покритие и вадете в съд, застлан с домакинска хартия.

7. Сервирайте със зеленчуци и заливка от соса райта. Хапвайте докато са топлички.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта