Пържени гъби с картофи и лук
Гъби на тиган с пържени картофи и лук с чесън и подправки.
Необходими продукти:
- 500 г пресни гъби
- 7 с.л. олио или друга растителна мазнина за готвене
- 1 голяма глава лук
- 700 г картофи
- 30 г масло
- 1-2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. мащерка
- майоран, ако имате
- 1,5 ч.л. сол
- свеж копър
Начин на приготвяне:
1. Гъбите почистете, измийте и нарежете на едро. Ако исползвате ситни гъби, можете да ги оставите цели. С всеки вид гъба това ястие има своя чар, затова можете да смените стандартните печурки с кладници, лисички, манатарки или друго по желание.
2. В голям тиган с незалепващо покритие, който си има капак, сгорещете 2 с.л. олио или друг вид мазнина и запържете 1/3 или 1/4 от гъбите. Трябва да има пространство, затова ще се готвят на няколко пъти. Между 4 и 6 минути е достатъчно. Времето зависи от вида и жилавостта на гъбата. Извадете първата доза и сипете втората. Гответе така до изчерпване на количеството гъби. При необходимост долейте още 2 с.л. олио.
3. Лука нарежете на тънки полумесеци и разрохкайте след това на отделните ленти.
4. Картофите измийте и обелете. Разполовете през средата на дебелината и след това отделните половини нарежете на тънки полумесеци.
5. В тигана от готвенето на гъбите сгорещете 3 с.л. олио и запържете картофите като бъркате няколко минути. Умерения огън намалете още малко и сложете капак. Оставете за 15 минути.
6. Добавете лука и маслото, разбъркайте картофите и захлупете отново. Гответе още 10 минути. Ако има сурови картофи след това разбъркайте и пак похлупете за няколко минути.
7. Добавете намачкания чесън и разбъркайте. Овкусете с мащерка, черен пипер и по желание майоран. Размешайте.
8. Върнете гъбите в ястието, посолете и сложете отново капака за 3-4 минути.
9. Поръсете с наситнени листа пресен копър или друга билка по желание и махнете от огъня. Готово е за сервиране.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ