Регистрация

Пълнена тиква с пикантна кайма и плодове

Пълнена тиква с пикантна кайма и плодове
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 12700

Агнешко на фурна със сушени плодове и фъстъци в тиквена обвивка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Оригиналната рецепта за запръжката е индийска и се прави с агнешка кайма и агнешка лой. Също така се слага много лют пипер. Аз обаче опитах и с кайма смес, която запържих в агнешка лой и ястието отново стана много вкусно. Тъй като в България агнешкото е деликатес и се яде предимно през пролетта, опитайте с познатите и широкоразпространени свинско и телешко, ако странната рецепта ви се понрави.

Необходими продукти:

  • ½ тиква
  • 600 г кайма (агнешка или смес)
  • 100 мл свинска мас или агнешка лой (ако нямате – използвайте олио)
  • 100 г сурови фъстъци
  • 50 г стафиди
  • 50 г сушени сини сливи без костилка
  • 50 г сушени кайсии
  • 50 г сушени червени боровинки или годжи бери
  • 2 малки или една голяма глава лук
  • 2 малки или един голям морков
  • Няколко стръка пресен чесън (ако имате)
  • 3-4 с.л. доматено пюре

Подправки на вкус:

  • Кориандър
  • Индийско орехче
  • Сол и черен пипер
  • Лют пипер на люспи
  • Кимион
  • Мащерка
  • Канела
  • 3-4 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука и моркова на ситно. Сгорещете лойта, маста или олиото в тиган и запържете вътре лука с морковите, а щом кромидът започне да става прозрачен, добавете и каймата. След нея нека бъдат сушените плодове, нарязани на ситно и фъстъците – обелени и разполовени. Пържете 10-тина минути до средна готовност.

2. На изключен котлон добавете наситнения пресен чесън, доматеното пюре и подправките. Разбъркайте хубаво.

3. Вземете половин тиква с кората и без семето. Напълнете я със запръжката и увийте с фолио горната част откъм отвора. Сложете в тава, защото има шанс да потече сос от ястието по време на печене. По желание застелете тавата с фолио, за да не ви се налага да отмивате упорити петна.

4. Печете 40 минути на 220-250 градуса, след това махнете фолиото и допечете за още 15 минути.

5. Сервирайте ястието цяло с голяма лъжица, с която всеки да си сипва плънка и да си стърже от месестата част на тиквата.

Добър апетит!

http://www.kulinarno.bg/images/uploads/agneshko_s_tikva.jpg

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта