Прясна яйчена паста
Домашно направена паста с яйца.
Необходими продукти:
- 150 г италианско брашно, тип '00', пресято (или обикновено брашно с около 10% съдържание на протеини, двойно пресято)
- 2 цели яйца, разбити
- щипка сол
- допълнително брашно за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата.
2. Прибавете солта при разбитите яйца и сложете в кладенчето.
3. Като започнете от центъра и с помощта на вилица (може и с пръсти), смесете с кръгови движения, като обединявате по малко брашно всеки път, докато сместта не е вече мокра. Омесете еластично тесто.
4. Увийте го хубаво в найлонова затваряща се торбичка и заделете за поне 15 мин. (за предпочитане 30 или повече). Така ще е по-лесно да се работи с него, когато го точите. Ако ще го точите на ръка, най-добре го оставете в хладилника за около час до час и половина.
5. Разделете тестото на две и разточете 2 топки. Приплеснете едната на правоъгълник и дръжте под влажна кърпа. Пуснете го два пъти през най-широкия отвор на машинката за точене на паста и отново го омесете. Повторете процедурата 2-3 пъти.
6. Пуснете тестото през машинката до желаната тънкост и го нарежете. Ако го приготвяте за равиоли, го напълнете с плънка и сгответе.
7. Имайте предвид, че на прясната паста й е необходимо много по-малко време да се сготви, отколкото на сушената - може би около 3 мин., за да стане ал денте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ