Постен качамак с маслини и царевица
Царевични хлебчета в доматен сос с маслини и ядки.
Бон Апети
Излъчен на 04.12.2017
Пищно постно основно ястие готвят Лора и Стоян като показват рецепта за яхния от качамак в доматен сос, подходяща за вегани. Тази храна изглежда красиво и елегантно, а фактът, че в нея няма животински продукти, е изумителен, предвид вкуса, визията и множеството продукти, които си партнират.
Първо приготвяме качамак, като във вода разтваряме царевичен грис. Готвим докато набъбне напълно, поеме течността и започне да се отлепя от стените на съда. Навлажняваме го със зехтин, подправяме с мащерка, чесън на прах и хранителна мая и обогатяваме като добавяме цели зърна царевица от консерва. После прехвърляме в тава, заравняваме и покриваме с фолио, за да не хване неприятна кора. Оставяме настрани, за да стегне и да се оформи. А после го нарязваме на парчета.
Продължаваме с доматения сос, за който запържваме лук и чесън в зехтин, добавяме нарязани зелени маслини и домати от консерва. Овкусяваме с чипотле или лют пипер, добавяме пушен червен пипер и кимион и готвим до редуциране. След това прехвърляме доматения сос в тава и отгоре редим парчетата качамак, като ги потапяме от части в соса. Пъхваме във фурната да се запече.
А през това време правим и поръската като наситняваме бадеми и ги смесваме с хранителна мая. Накрая сервираме поръсено с ядковата смес и нарязани листенца босилек. Идеално, модерно, вкусно и лесно за направа. Пък и постничко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ