Погача с микс от семена
Домашна питка с масълце, мляко и семена, месена по българска традиция.
Необходими продукти:
- около 1 кг брашно
- 1 супена лъжица сол
- 1 и ½ супени лъжици захар
- 1 кубче мая
- половин бакпулвер
- 300 мл затоплено прясно мляко
- 3 лъжици кисело мляко
- 3 яйца, отделяме 1 жълтък за намазване
- 5-6 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица оцет
- 50 мл хладка вода
- 1 пакетче (125 гр) разтопено масло
- микс от семена за наръсване (бял и черен сусам, лен, мак и др.)
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното. В него добавяме захарта, солта и бакпулвера. Разбъркваме ги и правим кладенче от тази суха смес. В нея слагаме 2 цели яйца и белтъка на третото (жълтъка оставяме за намазване на питката), затопленото прясно мляко, в което сме размили маята, олиото, хладката вода и оцета. Разбъркваме отново и добавяме (ако е необходимо) още брашно, така че да се получи меко и еластично тесто.
Разделяме го на 3 равни топки. Оставяме ги върху набрашнения плот за 10-15 минути да починат от месенето.
Разточваме всяка топка на правоъгълна кора с размери около 30 на 50 см.
Първата разточена кора намазваме с разтопено масло. Върху нея поставяме втората кора и отново намазваме с разтопено масло. След като поставим и третата кора, завиваме трите кори на руло., което осукваме и увиваме като охлюв. Поставяме го внимателно в намаслена тавичка с диаметър 26 см и оставяме на топло място да втаса около 1 час.
Така получената погача намазваме нежно със силиконова четчица с разбития жълтък, поръсваме с микс от семена и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути до готовност.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ