Пица на тиган с домашно тесто
Домашни пици с домашен доматен сос, ръчно направено тесто и типичен италиански топинг от моцарела и пепероне.
Необходими продукти:
За тестото:
- 320 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1,5 ч.л. мая
- 2 с.л. зехтин
- 180 мл топла вода
За доматения сос:
- 200 мл смлени домати от консерва
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 .л. сух чесън (на прах или на гранули)
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сух риган
- 1 с.л. зехтин
За топинга:
- 3 с.л. олио
- 3 ч.л. сух риган
- 300 г моцарела за пици
- 210 г пеперони или чоризо (по 70 г на пица)
- 9 чери доматчета
- листа пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Направете си първо тестото като пресеете брашното в купа и го смесите със солта, захарта и маята. Сипете зехтина, налейте топлата вода и разбъркайте. Ще се получи силно лепнещо тесто. Прехвърлете на добре набрашнен плот, набрашнявайте и месете докато спре да се лепи по ръцете и плота. След това приберете в найлонов плик да почине за 15-тина минути. Може и повече.
2. През това време направете доматения сос. Изсипете консервата смлени домати в тиган и добавете чесъна, солта, захарта, ригана и зехтина. Размешайте и оставете да къкри на слаб към умерен огън до редуциране.
3. Нарежете на тънки слайсове избрания от вас италиански колбас, а избраното жълто сирене - на малки кубчета. Нарежете на кръгчета чери доматите.
4. Разделете тестото на 3 части. Разточете първата на тънка кора с диаметър 24-28 см - зависи с какъв тиган разполагате за печенето. Намажете дъното на тигана с 1 с.л. олио и прехвърлете там блата. Пуснете на умерен към слаб огън.
5. Три минути след като мазнината зацвърчи, обърнете блата. Намажете от изпечената страна с 2 с.л. от доматения сос - преценете си 1/3 на око. Отгоре поръсете 1 ч.л. риган. Върху него разпределете 100 г от твърдото сирене, а върху него пък - 70 г от слайсовете колбас. На финала подредете 3 от нарязаните чери домата, намалете огъня на слаб, сложете капак и гответе няколко минути докато сиренето омекне.
6. Повторете с останалите 2 пици. Поднесете с поръска от свежи листа босилек.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ