Пилешки специалитет Тикка Масала
Пилешко по индийски с лют сос от кисело мляко.
Необходими продукти:
За пилешката марината:
- 1 чаша кисело мляко
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 2 чаени лъжички млян кимион
- 2 чаени лъжички млян червен пипер
- 2 чаени лъжички прясно смлян черен пипер
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 парче млян джинджифил или 1 чаена лъжичка на прах
- 700 грама обезкостено пилешко месо, нарязано на малки кубчета
За соса:
- 1 супена лъжица масло
- 2 скилидки счукан чесън
- 1 накълцана люта чушка халапеньо
- 2 чаени лъжички млян кориандър
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1 чаена лъжичка паприка
- 1 чаена лъжичка подправка „гарам масала”
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 консерва доматен сос
- 1/4 чаша силантро
Начин на приготвяне:
1. Смесете киселото мляко, лимоновия сок, кимиона, червения пипер, черния пипер, канелата, солта и джинджифила в торбичка за съхранение на продукти, затворете я и разклатете добре, докато съставките се смесят добре. Оставете да престои около половин час.
2. Добавете и пилешкото месо. Оставете да престои с маринатата в хладилник поне за час.
3. Нанижете късовете месо на шишове и ги опечете на скарата
4. Разтопете масло в дълбок съд на средна температура. добавете чесъна и люта чушка халапеньо, запечете за около минута.
5. Разбъркайте кориандъра, кимиона, подправката „гарам масала” и сол.
6. Изсипете доматения сок и го оставете да къкри около 15 минути, добавете соса с маслото и бъркайте още около 5 минути докато сместа се сгъсти
7. Сложете пилешкото месо в соса и оставете да къкри докато пилешкото омекне
8. Сервирайте върху канапе от ориз или питка плосък хляб /наан, роти, хубз или ливански питки/
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ