Пикантна супа от боб и леща
Индийска вегетарианска супа със зърнени култури.
Необходими продукти:
- ½ червен лук, нарязан
- 4 глави чесън, наситнен
- 1 ч. л. пресен джинджифил, наситнен
- 4 ч. ч. вода
- 3 с. л. зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. кафява леща
- 1 кутия грах
- 1 кутия бял боб
- 1 кутия салца (доматена-450 г)
- 2 ч. л. гарам маласа
- 5 шушулки кардамон (или на прах)
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. кимион
- 1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука, чесъна и джинджифила на кубчета. Сложете 1 с.л. зехтин на дъното на голяма тенджера. На умерен огън сотирайте лука, чесъна, джинджифила и всички подправки, без шушулките кардамон.
2. Щом сместа омекне, добавете 3 с. л. зеленчуков бульон в 4 ч. ч. гореща вода.
3. Прибавете така разтворения бульон в тенджерата и разбъркайте хубава, така че да се деглазира съдът. След това прибавете останалите съставки, боба и лещата, след като отцедите сока на консервираните продукти.
4. Супа трябва да къкри поне няколко часа.
5. Накрая прибавете шушулките кардамон.
6. Разбъркайте всичко и оставете да къкри поне два часа. От време на време разбърквайте.
7. Щом получите желаната гъстота, извадете шушулките кардамон и заделете ⅓ от супата за пюриране.
8. Поднесете с бял хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ