Печен заек с круши, свинско и гарнитура ала Манчев
Пълнено зайче на фурна с плодве и сметанов сос.
Тази рецепта за заешко е избрана и представена от Шеф Иван Манчев в рамките на кампанията на LIDL Манчев срещу Шишков. Хранителната верига предлага в края на октомври 2014 година охладени цели зайци на атрактивни цени.
Необходими продукти:
За заешкото:
- 1 заек
- 150 грама свинско месо (най-добре свински гърди от марката Baroni)
- 100 грама сирене камамбер (Иван Манчев използва за тази рецепта From’ dor)
- 3 моркова
- 2 круши
- 1 глава лук
- сол и черен пипер на вкус
- 150 грама масло (специалистът готви с Pilos)
- 50 мл бяло вино (Иван манчев препоръчва Cimarosa Chenin Blank)
За гарнитурата:
- 200 грама спанак
- 50 грама масло
- 1 круша
- 1 домат
- 1-2 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
За млечния сос:
- 60 грама сирене горгонзола (Манчев използва Lovilio)
- 60 грама ементал (Манчев избра Milbona)
- 100 мл сметана (кулинарят се спря на Pilos)
- още 50 мл бяло вино
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. За да е крехко зайчето, го готвим на бавен огън.
2. През това време намажете заека отвън и отвътре първо със сол, след това с малко масло, а после и с черен пипер. Обтрийте го хубаво, за да се овкуси добре.
3. Пригответе плънката му като нарежете на малки кубчета обелените и почистени от семките круши, бекона, сиренето камамбер, лука и маслото и ги смесите.
4. Напълнете търбуха на заека със сместа и го зашийте. Преместете го да си полегне в тавичка.
5. Около него разпределете нарязаните на полумесеци лук и моркови и полейте с бялото вино. Оставете да се пече за 1:30 часа.
6. Следващата стъпка е приготвянето на соса. Рендосайте горгонзолата и ементала. Кипнете сметаната и щом заври, добавете в нея бялото вино и сирената. Бъркайте докато се разтопят и след това подправете със сол и пипер. Снемете от огъня.
7. Преминаваме към спаначената гарнитура. Разтопете на тиган 25 грама масло и в него гответе пресния спанак до омекване. Не режете листенцата. Подправете със сол, черен пипер и наситнен чесън. Нарежете домата на кубчета и го добавете към спанака.
8. Крушовата гарнитура направете като нарежете крушата на тънки плоски парчета и я задушите в останалите 25 грама масло. По желание можете леко да я осолите.
9. Когато заешкото е изпечено, се порцира и се поднася залято с млечния сос и в компанията на плънката, спанак и крушови резени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ