Регистрация

Печено цвекло с чесън и дюли

Печено цвекло с чесън и дюли
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 7085

Червено цвекло с кедрови ядки и дюли.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 средно големи глави червено цвекло
  • 1 глава чесън
  • 1 дюля или друг сладко-кисел твърд плод като ябълка или круша
  • шепа кедрови ядки или друг вид ядки
  • висококачествен зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • семена от резене
  • 1 ч.л. мед
  • магданоз, копър, джоджен или друга подправка
  • бяло сирене или паремзан (може и друг вид твърдо сирене или кашкавал, които да се трошат или настъргват лесно)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200°C, сложете вътре съда с измитите глави цвекло, покрийте ги с фолио и ги печете около 45 мин. Можете да налеете малко вода, за да не се карамелизира цвеклото.

2. Отрежете горната част на главата чесън (без да я разделяте на скилидки), сложете я върху парче фолио, полейте я със зехтин и я увийте във фолиото. Сложете главата чесън във фурната до цвеклото и печете също за 45 мин.

3. Когато се опече, извадете цвеклото, оставете го да изстине малко и отстранете кората му с кухненска ролка. Нарежете го. Извадете скилидките чесън от фолиото и ги обелете. Сложете ги в купа и ги смачкайте.

4. Леко запържете кедровите ядки в тиган на средна температура, докато придобият златист цвят. Добавете и семената от резене.

5. Сложете в купата със смачкания чесън изпечените кедрови ядки, семената резене, солта и черния пипер. Добавете малко зехтин и малко мед.

6. Отстранете сърцевината на плодовете, които ще използвате, и ги нарежете на тънки резени.

7. Добавете нарязаните плодове и цвеклото към сместа в купата, разбъркайте всичко, изсипете сместа в плитък съд за печене и сложете отново във фурната за още 10-15 мин.

8. Ако искате плодовете да са по-сварени, добавете малко вода към сместа.

9. Когато се опече, изсипете сместа в чиния, поръсете с подправки и добавете сирене по желание.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15-20 мин.
Време за готвене: 2 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта