Печено зеле с картофи и сметана
Безмесно основно с картофи, зеле, гъби и сметана на фурна.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 600 г зеле
- 250 г гъби
- 80 г масло
- 500 мл течна животинска готварска сметана (незаквасена)
- 2 дафинови листа
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, нарежете ги на хапки и ги сварете.
2. Зелето нарежете на големи парчета и сварете в компанията на дафиновите листа.
3. Гъбите нарежете на парчета и задушете в половината от маслото. Овкусете със сол и пипер
4. Свареното зеле отцедете от водата. Махнете дафиновите листа. Картофите също отцедете.
5. Намаслете дъното и стените на тава. Сложете на първи ред половината зеле. Посолете и опипрете и отгоре изсипете гъбите. Върху тях - картофите. Овкусете ги и наредете върху тях парчета масло. Залейте с останалото зеле, заравнете и на финала залейте със сметаната.
6. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути. По желание след изваждане поръсете с рендосан кашкавал.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ