Печени патладжани с кайма и бешамел
Патладжанена муска с аромат на индийско орехче, канела и мащерка.
Мусака с патладжани - това е гръцки, турски или арабски вариант на любимата мусака, където картофите се заменят с патладжани, за да бъде ястието по-леко. Можете да се насладите на уникалния вкус, като опитате да си я направите по лесната рецепта, показана от Иван Звездев в канала Кухнята на Звездев.
Патладжаните се режат на шайби и се пускат в саламура от вода и сол, за да отделят горчивината си. През това време се прави плънката като се запържва лук, добавя се чесън, а после и кайма. Овкусява се със сол, канела, индийско орехче, мащерка и риган и се добавят нарязани на ситно домати. След още малко задушаване запръжката е готова.
Патладжаните се отцеждат от водата и се готвят в зехтин или друга растителна мазнина за по 2-3 минути от страна. Половината от тях се редят на дъното на малка тава, после се изсипва плънката и се покрива с останалите патладжани. За заливка се прави бешамел от масло с брашно и мляко. Овкусява се със сол и индийско орехче и се изсипва върху ястието. Поръсва се с настърган кашкавал. Запича се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-тина минути. Гледайте видеото, за да разберете точните количества на продуктите и стъпките на готвене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ