Печени мекици със спанак и сирене
Гюзлеме със зеленчуци и сирене или пълнени мекици със зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 300 мл вода
За плънката:
- 70 г пресен лук
- 70 г спанак
- 70 г магданоз или кориандър (задължително пресен)
- 70 г листни зеленчуци от вид по избор
- 20 г листа мента (прясна)
- 30 г листенца копър (пресен)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 500 г бяло сирене
- масло за намазване след изпичане
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа. Можете да работите и с машина за месене, за да си спестите цапането. Добавете солта и водата и месете докато се получи твърдо нелепнещо тесто. Увийте го в найлонов плик и оставете да почива за 20 минути.
2. През това време измийте и наситнете всички зеленини, билки и подправки за плънката. Добавете пипер, сол при нужда и натрошете на ситно сиренето. Разбъркайте.
3. Тестото премесете върху набрашнен плот и разделете на 6 топки.
4. Всяка топка разточете на много тънка кора. Трябва да се получи с диаметър около 25 см. и да е почти прозрачна.
5. Слагайте в едната част от плънката богато количество и захлупвайте на мида. Прещипете добре краищата.
6. Печете на сух тиган с незалепващо покритие или плоча, сгорещена на умерен огън за по 2 минути от страна. Веднага след изваждане мажете щедро с разтопено масло.
7. Поднесете по желание с чеснов или друг сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ