Печени малки рибки със зелен сос
Печени рибки на грил с гарнитура от коприва и спанак в сметана.
Бон Апети
Излъчен на 05.04.2017
Кой не обича печени дребни риби на тиган или в тавичка на фурна, които сякаш молят да си ги хруснем от главата до опашката в компанията на добре охлядено пиво? В някои крайща на страната дори ги наричат семчици и са любимо мезе на рибари, които са закачили дребосъците на плувката. Лора и Стоян използват вид дребна скумрия, но рецептата е приложима за всеки вид соленоводни и сладководни рибета.
Почистените риби можете да лишите от главата, перките и опашката, но ако харесвате хрупкавите им особености, си ги запазете. Рибките се намазват със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер и се запичат за кратко. По-интересен е сосът, приготвен от коприва и спанак. Копривата се вари за кратко и се шокира в ледена вода, след което се наситнява. В масло се запържват наситнен пресен лук и шалот и се добавя спанака и сметаната, а после и копривата. Готвим съвсем кратко, овкусяваме с лимонова кора и поднасяме рибките със сметановия сос, поръсен по желание с наситнени варени яйца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ