Печена коледна пуйка с бекон и винен сос ала Таньо Шишков
Пуйка на фурна със заливка Грейви от хрупкави беконени хапки с домати, лук и вино.
За семейната трапеза на Коледа ЛИДЛ предлага охладена цяла пуйка за 5,99 лв. килограма. А ето и как Таньо Шишков готви вкусната едра птица.
Необходими продукти:
- 1 пуйка
- 250 грама масло (Шишков избра Pilos)
- 30 мл зехтин (готвачът се спря на Promienna)
- 250 грама бекон (кулинарят сложи Pikok)
- няколко стръка мащерка
- няколко стръка розмарин
- няколко скилидки чесън
- 2-3 глави лук
- 1 лимон
- ½ връзка магданоз
- сол и пипер
За сос Грйви:
- 1-2 домата
- 800 мл пилешки бульон
- 100 мл червено вино
- 1-2 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
- 150 мл от соса, отделен при изпичането на пуйката
Начин на приготвяне:
1. Оставете да омекне на стайна температура.
2. Овкусете маслото с пресиран или нарязан на ситно чесън, добавете в него наситнените мащерка и магданоз, залейте със зехтин и разбъркайте хубаво така, че да се получи чеснова маслена паста. Заделете си 1-2 с.л. от нея.
3. Почистете пуйката, отделете кожата на гърдите й от бялото месо и втъкнете вътре голамта част от маслото така, че да полегне в образувалия се джоб. След това с масажни движения отгоре и лек натиск разпределете мазнината равномерно под кожата.
4. Обтрийте птицата вътрешно и външно със заделеното масло, сол и пипер.
5. Сложете в корема нарязания на едро лук, розмарина и разполовения лимон с все кората.
6. Нарежете бекона на тънки ленти и покрийте с тях кожата на пуйката.
7. Пуснете да се пече за 2:30 часа във фурна на 180 градуса.
8. След изпичането махнете животното от тавата, в която се е готвило, заделете си соса и оставете месото да си почине в отделен съд. Извадете внимателно от корема лука и лимона и съберете бекона от кожата, като внимавате да не я разъсате.
9. През това време пригответе соса. Нарежете на ситни кубчета бекона, лимона, лука и доматите и ги запържете в малко зехтин. След това долейте виното, пилешкия бульон, пуешкия сос и оставете на тих огън докато течността се редуцира на половина. Овкусете със сол и пипер.
10. Поднасяйте всяка порция като я заливате с няколко лъжици от соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ