Панирано пиле със сос от лимони, каперси и чесън
Пържени пилешки гърди със заливка от чеснов сос с кисела нотка.
Необходими продукти:
- 4 пилешки гърди - по около 250 г всяка
- сол и пипер
- 3 с.л. растителна мазнина за готвене
- 20 г масло
- брашно
За соса:
- 2 с.л. растителна мазнина
- 30 г масло
- 1 лимон
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- сол и пипер
- 250 мл пилешки бульон
- 1,5 с.л. каперси
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди пъхнете за 15 минути във фризер, за да се стегнат и да можете да ги разрежете хубаво. След това всяко парче разрежете през средата на дебелината на 2 по-тънки филета. Поръсете двустранно със сол и пипер и оставете да се темперират на стайна температура за 10-тина минути.
2. През това време си направете останалите заготовки - по желание си сложете ориз или картофи да се сварят за гарнитура. Можете да замените с пресен зеленчук за по-диетично. Лука и чесъна наситнете. Сипете си брашно в чиния. Измийте добре лимона - нарежете на полумесеци 2/3 от него, а от останалата 1/3 изстискайте сока. Ако нямате домашен пилешки бульон или пилешки бульон от консерва/буркан, можете да си разтоврите кубче във вряла вода.
3. Преминете към готвенето на месото. Сгорещете на силен огън в голям тиган растителната мазнина, а през това време оваляйте 4 от пържолите в брашно. Оттръскайте излишъка. Разтопете маслото в сгорещеното олио и положете месцата да се готвят за по около 4 минути от страна. Повторете с останалото количество. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия или върху решетка, ако искате месото да е хрупкаво.
4. Намалете температурата на умерена и забършете брашното в тигана със салфетка. Сипете олиото за соса и щом се сгорещи, добавете лука. Бъркайте 4-5 минути. Добавете чесъна и лимоните и бъркайте още 1 минута. Добавете маслото и залейте с бульона. Овкусете със сол и пипер, ако е необходимо.
5. Сипете в соса лимоновия сок и прибавете каперсите. Оставете да къри до редуциране и сгъстяване на соса.
6. Разпределете гарнитурата и по две пържоли в порция. Залейте месото с лимоновия сос, поръсете с листенца пресен магданоз и поднесете докато е топло.
Източник: YouTube/Essen Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ