Панирани карфиолени топки
Хапки с карфиол и пармезан.
Необходими продукти:
- 1 глава пресен карфиол
- 3 филии хляб
- мляко
- яйца
- ситни хлебни трохи
- сол
- черен пипер
- чеснов прах
- пресен магданоз, ситно нарязан
- 2 с.л. пармезан, прясно настърган
- олио за дълбоко пържене
Начин на приготвяне:
1. Измийте карфиола и го нарежете на малки парченца.
2. Кипнете 500 мл вода на висок градус и сложете вътре карфиола. Покрийте и оставете да се готви за около 10 минути, докато омекне. Поставете филиите хляб в дълбок съд и залейте с млякото така, че да са напълно покрити. Оставете настрани.
3. Отцедете карфиола от водата и оставете да изстине около 10 минути, докато е достатъчно хладен да се пипа с ръка. Намачкайте карфиола с вилица, после изстискайте с ръка млякото от резените хляб и ги нарежете върху карфиола, като ги омесвате заедно с ръка. Направете кладенче в средата, добавете яйцето, солта и черния пипер, магданоза, чесновия прах (на вкус) и сиренето пармезан. Ако сместа е все още прекалено водниста, натрошете още хлебни трохи вътре, добавяйки ги постепенно със супена лъжица.
4. Сложете на дъното на чиния допълнителни ситни трохи хляб. Оформете малки топки от сместа с карфиола, овъргаляйте ги добре в хлебните трохи и изпържете в много горещо олио, докато леко покафенеят и станат хрупкави.
5. Сервирайте ги топли!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ