Палачинкова торта с глазура от шоколад
Необикновено вкусна и изкусителна шоколадова торта от палачинки.
Необходими продукти:
За палачинките:
- 12 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици захар
- 4 яйца
- 6 супени лъжици разтопено, несолено масло
- 2 чаени чаши топло прясно мляко
- растително олио
За глазурата:
- 6 яйчени белтъци
- 1 ¼ чаени чаши захар
- 230 грама масло на стайна температура, нарязано на малки парчета
- 280 грама разтопен, натурален шоколад
- 1 чаена лъжица кафе еспресо
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа заедно с 3 супени лъжици от захарта. В друга купа разбийте яйцата с тел. Постепенно изсипвайте в брашнената смес и бъркайте докато поеме. Добавете и маслото. Бавно добавяйте мляко докато сместа добие вид на лек крем – не разреждайте твърде много. Покрийте купата с домакинско фолио. Оставете така поне за 1 час.
2. Намажете дъното на тиган с незалепващо покритие с растителна мазнина и отстранете излишното количество с хартиена салфетка. Сипете с черпак около 4 супени лъжици от сместа в центъра на тигана. Веднага наклонете и завъртете тигана така, че сместа да покрие равномерно дъното. Изсипете излишната смес обратно в купата. Печете до покафеняване за около 20 секунди. Повдигнете края на палчинката с пръст или с шпатула. Изпечете и от другата страна за около 10 секунди. Поставете в чиния. Направете същото и с останалата смес. Нареждайте палчинките на купчина. Палачинките могат да се направят предварително и да се запазят за няколко часа увити в кухненско фолио на стайна температура или в хладилник за 24часа. Необходими са около 20 палачинки.
За глазурата:
1. В топлоустойчива купа, поставена в тенджера с къкреща вода, смесете белтъците и захарта. Бъркайте постоянно докато захарта се разтопи и сместа стане топла на пипане.
2. С миксер разбийте белтъците на висока скорост докато сместа се втвърди. Продължете да разбивате за около 6 минути, докато стане пухкава.
3. С бъркалки за тесто разбивайте на средна скорост и добавяйте по няколко лъжици масло, като разбърквате добре след всяко добавяне. Добавете и разтопения шоколад и еспресото. Разбивайте за около 2 минути на най-ниска скорост, за да избегнете образуване на въздушни мехурчета. Разбъркайте с гумена шпатула докато глазурата стане гладка.
Сглобяване на тортата:
1. Поставете първата палачинка в поднос. Равномерно нанесете тънък слой от глазурата върху тортата. Сложете отгоре втора палачинка. Нанесете отново от глазурата и повтаряйте така докато ви остане само една палачинка.
2. Поставете последната палачинка в отделна чиния. Равномерно разпределете върху нея останалите 2 лъжици захар. Карамелизирайте захарта . Сложете палачинката най-отгоре на тортата и оставете да се охлади.
3. След като карамелизираната захар се охлади, нанесете глазура отстрани и отгоре на тортата. Веднага сложете в хладилник, за да може глазурата да се втвърди.
4. Не оставяйте тортата на стайна температура за повече от 5 минути преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ