Оризов пудинг с манго
Десерт с ориз, плодове, кокос, мента и канела.
Необходими продукти:
- 100 г глутенов ориз
- 30 г масло
- 1 лист пандан, завързан на възел и счукан
- 1 пръчица канела
- 4 шота (около 80 мл) кокосов ром
- 500 мл вода
- 200 мл кокосова сметана + допълнително за сервиране
- 1/4 ч много ситна кристална захар
- 1/4 ч.л. сол
- 1 голямо зряло манго, нарязано на филийки
- 2-3 с.л. кокосови стърготини (по желание)
- няколко стръка мента
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете тенджера с дебело дъно на умерен огън и разтопете маслото. Сложете пръчицата канела и листа пандан.
2. Когато маслото се разтопи напълно, добавете изплакнатия глутенов ориз и разбъркайте, така че да се покрие хубаво с масло. След това увеличете котлона и добавете кокосовия ром.
3. Щом се абсорбира, добавете солта и водата, оставете да заври и намалете огъня до най-ниската степен. Оставете да къкри за около 15-17 мин.
4. Опитайте дали е омекнал оризът. Отцедете излишната вода с гевгир и след това върнете ориза в тенджерата, за да се задуши за около 10-20 сек. Добавете кокосовата сметана, включете отново котлона и оставете да се стопли всичко. Изключете, сложете капака и оставете за 10 мин.
5. Извадете пръчицата канела и листа пандан. Оставете пудинга да се охлади до стайна температура, след това го прехвърлете в купички за сервиране (или чаши за мартини). Покрийте всяка купичка с найлоново фолио и оставете в хладилника да се охлади напълно за около 2-5 ч. преди сервиране.
6. Преди поднасяне, свалете фолиото и сложете резени прясно манго отгоре. Сложете допълнително кокосова сметана (и малко кокосови стърготини по желание) и украсете със стрък мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ