Огнена риба с домашно кимчи
Риба по азиатски с домашна кимчи туршия от дайкон и зеле.
Бон Апети
Излъчен на 26.06.2017
Лора и Стоян показват рецепта, която не можем да научим от нашите баби, защото няма никаква връзка с българската кухня. Въпреки че приемаме туршията за нашенско ястие, тази е много по-странна. Това е традиционното корейско кимчи, което представлява мариновано зеле с много подправки, което има силна лютивина, същевременно пленява с лека сладникавост и аромат на джинджифил и билки. Оказва се, че скъпата и екзотична кисело-люта корейска салата се прави доста лесно, пък и за максимум денонощие е готова за сервиране. Трябва просто зелето да се нареже, осоли и настиска, след което се оставя да си пусне водата. През това време нарязваме на правоъгълници дайкон ряпа и след това смесваме всичко заедно като вкусяваме с лют сос, намачкан чесън, рендосан джинджифил, рибен сос, оризов оцет и захар. Салатата отива в буркан и се натиска с камък. Чакаме между 6 часа и денонощие и поднасяме с печено месо или суши.
Рибата, която се приготвя в тази рецепта е сьомга. Тя пък се нарязва на малки филета и се маринова за два часа в смес от джинджифил, чесън, соев сос, лимонов сок, мед, сусамово олио и оризово вино. След това се мята на грила и се запича. Тази рецепта е известна в Кореа под името "Огнена риба". Накрая сервираме рибните филета с гарнитура от варен бял ориз и малко кимчи. Готово - корейско меню, което може да бъде направено в българския дом.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ