Овчарски пай в стил мусака
Странна мусака с кайма, царевица и заливка от картофено пюре.
Мисията da_sgotvim_s_milena е да си направим овчарски пай, който по състав прилича на познатата мусака с картофи и запръжка от кайма, но се прави малко по-различно. Това е идея за любителите на мусаката да я опитат и в друг вариант, без почти да променят състава на ястието. Основните разлики са, че тук картофите са сварени преди да се запекат, а ястието се реди, като отдолу остава месото, а върху него се намазва пласт от картофено пюре. Липсва и традиционната заливка, която е заменена от рендосан кашкавал. Коричката пак е апетитна и твърда, а под нея се крие мека сърцевина с любимата на мнозина комбинация - кайма и картофи.
За да направим овчарски пай първо обелваме и измиваме картофите, а след това ги нарязваме на едро. Слагаме ги да се варят, а през това време си правим запръжката. За нея наситняваме лук и морков и ги задушаваме в малко мазнина. После добавяме каймата и я готвим до пръхкавост. Следва да сложим царевица от консерва, доматено пюре и да подправим със сол, пипер и риган. Доливаме вода и оставяме да покъкри още малко. През това време пък изливаме водата от топлите разварени картофи и ги превръщаме в гладко пюре като ги намачкваме с масло и мляко. Малко сол и пюрето е готово.
Сглабяме пая като в на дъното на тавичка се изсипва месната запръжка, а върху нея без да се разбърква, се намазва пюрето. Отгоре слагаме настъргания кашкавал и запичаме на фурна. Опитайте и споделете дали предпочитате типичната българска мусака или модерния европейски овчарски пай.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ