Нахут яхния като еквивалент на бобената яхния
Постно основно с нахут от консерва в сос от задушени зеленчуци. Ако харесвате боб яхния, този вариант с нахут определено ще ви допадне.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 домат
- 2 печени чушки, ако имате в запас
- 1 ч.л. пушен пипер - можете да замените и със сладък червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- лют пипер по желание
- 250 мл вода
- 350-450 г отцеден нахут от консерва
- суха подправка по избор - избирайте между джоджен, чубрица, риган или мащерка
- листенца пресен магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета. Моркова обелете и нарежете на надлъжни, а после и на напречни парченца. Домата също наситнете. Няма точно значение от формата на продуктите, защото ще се пюрират след това.
2. Сгорещете олиото на умерен огън в тиган и запържете лука за 5-6 минути до позлатяване. Добавете моркова, пресирайте чесъна и гответе още 3-4 минути. Прибавете печените чушки и доматите, овкусете със сол, червен и черен пипер и лют пипер по желание. Гответе още 4 минути при периодично мешане.
3. Прехвърлете съдържанието на тигана в купата на пасатора или блендера. Сипете вода, като част от нея можете да замените с вода от консервата нахут. Пюрирайте. Получения гъст сос върнете в тигана и по желание сипете още малко вода.
4. Прибавете зърната нахут и поръсете със суха подправка по избор - така съвсем ще напомня на вкус за бабиния пържен боб. Разбъркайте и щом закъкри, сложете капак. Оставете да се готви 10 минути на слаб към умерен огън.
5. Размешайте финално, опитайте на соленост и разпределете в индивидуални порции. Поръсете с листенца пресен магданоз и поднесете.
Източник: YouTube/The Cooking Foodie
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ