Мусака от карфиол с броколи, яйца и кашкавал
Печени броколи с карфиол, домати и чушки в сос от мляко с яйца под коричка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол
- 1 глава броколи
- вода + 1 ч.л. сол
- 2 червени сладки сочни чушки
- 2 големи твърди червени домата
- 1 голяма глава лук
- 3 с.л. олио
- 3 яйца
- 2-3 скилидки чесън
- сол и пипер
- сух риган или босилек (около 1 ч.л.)
- 300 мл мляко + 60 мл олио или зехтин за готвене
- 200 г кашкавал, моцарела за пици или друго твърдо сирене
За соса (по желание):
- 2 с.л. гъсто кисело мляко
- 2 с.л. майонеза
- 2 кисели краставички
- листа копър
- 1 скилидка чесън
Начин н априготвяне:
1. Разделете карфиола на съцветия и измийте.
2. Кипнете голямо количество вода в тенджера и разтворете 1 ч.л. сол. Добавете розичките и варете 5 минути. След това с решетъчна лъжица отцедете от водата добре и прехвърлете в йенска тава.
3. Докато карфиолът се вари, разделете на цветчета броколите. После изсипете тях във водата, останала след карфиола и варете 3 минути. Отцедете и добавете в йенската тава.
4. Чушките имзийте, почистете и нарежете на парчета - да не са много малки. Доматите нарежете на четвъртини и след това напречно на полумесеци. Същото направете и с лука.
5. Изсипете чушките при броколите и карфиола и разбъркайте като ръснете сол и пипер. Лука запържете в олиото до омекване и поръсете върху останалите зеленчуци. Отгоре подредете резените домати.
6. Разбийте в купа яйцата със сол, пипер, риган или босилек, намачкан чесън, млякото и 60 мл олио. С получената смес залейте ястието.
7. Подредете нарязан на тънко кашкавал или друго сирене отгоре и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна 1 час.
8. След изваждане изчакайте да се охлади 7-8 минути и нарежете на правоъгълни или квадратни парчета като мусака. Можете да поднесете със сос от смесени майонеза и кисело мляко с наситнени копър и кисели краставички и намачкан чесън.
Източник: YouTube/Frische Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ