Млечна коледна питка
Сплотете семейството в Святата нощ с традиционна коледна питка.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 3 ч. ч. прясно мляко
- 125 г краве масло
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
За поръсване:
- 1 жълтък
- маково семе
- сусамово семе
Начин на приготвяне:
1. Замесете тесто от продуктите (без да прибавяте маслото), и когато е готово, го ударете 20 пъти в масата.
2. Разделете го на три еднакви топки и ги разточете на кори с диаметър, равн на този на тавата, в която ще печете питката.
3. Намажете всяка от корите с разтопеното масло, сложете ги една върху друга и разточете наново.
4. Сложете трипластовия блат в тавата и оставете да втаса за поне ½ час.
5. Смесете жълтъка със сусама и мака, намажете питката и печете в умерена фурна около 45 мин. или докато прецените, че е готова.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ