Месо по марокански с нахут в доматен сос
Мароканска яхния от агнешко с кускус, нахут, домати и лук. Можете да замените месото с друго по избор.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 800 г агнешко месо (ако не държите на традицията можете да използвате свинско или телешко)
- 1 големи глави лук
- 3 моркова
- 500 г домати
- 200 г сушени кайсии
- 400 г нахут от консерва
- 3-4 скилидки чесън
- 1 с.л. наситнен или рендосан пресен джинджифил
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 1 ч.л. сух кориандър
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. кимион
- 2/3 ч.л. черен пипер
- 1 пръчица канела
- 250 мл вода
- 300 г кускус
- 450 мл вряла вода
- сол и пипер
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Агнешкото месо нарежете на хапки, лука - на полумесеци, чесъна - на ситно, а морковите - на кръгчета. Рендосайте джинджифила.
2. Сгорещете в тенджера зехтина на силен огън и запържете агнешкото за 4 минути като бъркате. Намалете огъня на умерен.
3. Добавете лука и морковите, размешайте и оставете да се готви. През това време обелете доматите и ги нарежете на малки парченца, като запазите и изтеклата от тях вода. Изсипете в тенджерата доматите.
4. Добавете сушените кайсии, като можете да ги разполовите. Изсипете нахута, като отцедите водата на консервата. Овкусете с лют пипер, кориандър, сол, кимион и добавете чесъна и джинджифила. Разбъркайте хубаво, залейте с 250 мл вода, поставете пръчицата канела и сложете капак. Намалете леко огъня на умерен към слаб и оставете да се готви 1:30 часа.
5. Кускуса изсипете в купа и залейте с врялата вода. Покрийте купата със стреч фолио и оставете за 5-10 минути докато попие водата. Поръсете със сол и пиипер и разбъркайте.
6. Сервирайте ястието в едната страна на чинията като поръсите с листа пресен магданоз, а в другата сипете от кускуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ