Маслени кошнички с белтъчен крем
Пълнени кошнички с бити белтъци и захарен сироп.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 100 г масло
- 100 г маргарин
- 1/2 с.л. майонеза
- 1/2 ч.л. сода
За крема:
- 4 белтъка
- 1/4 ч.л. лимонена киселина или 1 ч.л. лимонов сок
За сиропа:
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 75 мл вода
- 1 с.л. оцет
- мармалад или кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
1. Смесете маслото и маргарина на стайна температура със захарта. Разбийте с миксер до получаването на бял крем. След това добавете яйцето, майонезата, содата и постепенно брашното. Замесете маслено тесто и го разпределете във формички. Печете на 180 градуса до позлатяване. Извадете и изчакайте да се охлади.
2. Разбийте белтъците на гъста твърда пяна. С миксера отново ще е по-лесно. Добавете лимонената киселина или лимоновия сок и разбъркайте. Оставете настрана.
3. Залейте захарта с водата и кипнете. Намалете огъня, добавете оцета и при непрестанно бъркане разтворете захарта напълно. Кипете 5-7 минути, като не забравяте да размешвате.
4. Налейте кипящия сироп в белтъчната смес и разбийте хубаво.
5. Кошничките намажете отвътре с мармалад или кондензирано мляко. След това напълнете с крема. Можете да използвате шприца или плик с отрязан връх, за да оформите крема както направих аз. Отгоре можете да поръсите с шарени пръчеци или да украсите с плодове. След това приберете в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ