Мариновано агнешко задушено по марокански
Задушени агнешки хапки в сос с подправки, поднесени с гарнитура от кускус и печени зеленчуци.
Агнешки тажин или тажин с агнешко прави Миро в канала си Готвене за начинаещи, за да покаже рецепта за агнешки хапки в сос с автентична арабска нотка. За гарнитура избира любимия на агнешкото кускус и микс от печени зеленчуци. Въпреки че месото се готви в сладникав сос, може да хареса и на българското небце. Гледайте видеото, за да се убедите сами.
Месото се маринова предварително с подправки. Ако си намерите типичната рас ел ханут на основата на кимион, куркума и сух кориандър, ще доближите напълно вкуса до автентичния. Но и да смесите по половин лъжичка от тях с добавка на щипка канела, анансон, кардамон и индийско орехче, пак ще сте много близо до търсения резултат. Добавете още към сухата марината сол и пипер, куркума и джинджифил и втечнете като залеете с 2-3 с.л. олио или зехтин. После пуснете нарязаното на хапки месо в овкусителя и разбъркайте добре. Оставете в хладилник да се маринова.
Готвенето започнете с рендосването на глава лук. Задушава се в тенджера със сгорещено олио, в което е пусната бучка масло и пръчица канела. Добавят се мръвките, бъркат се няколко минути, за да се запечатат и се добавя чесън. Залива се с вряла вода, похлупва се с капак и се оставя да къкри 1:30 часа. Стафидите и други наситнени сушени плодове по избор се накисват и е време за кратка почивка преди следващия етап на готвенето.
Чушки, тиквички, моркови и други зеленчуци по избор се нарязват на гредички. Остатъците от тях се кипват с вода, за да се приготви домашен зеленчуков бульон. Зеленчуците се запичат на фурна, овкусени с подправки - какви са те - гледайте във видеото. Кускус пък се залива с врелия бульон, добавя се масло и малко сол и се оставя да набъбне.
В агнешкото се добавят сушени плодове и ядки, а 15 минути по-късно и мед. Проверява се готовността на месото. Мръвките със сос се сервират върху кускуса и отгоре се редят печени зеленчуци. Няколко листа пресен магданоз и имате вкусно мароканско ястие, което си е идеална българска пролетна гозба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ