Македонската механа Дедо Пене се съживява след Кошмари в кухнята
Как една традиционна механа в Банско връща старата си слава след намесата на Иван Манчев.
Кошмари в кухнята
Епизод 1
Сезон 1
Излъчен на 15.10.2014
Дедо Пене - заведение отворено в зората на демокрацията в Банско е едно от малкото с дългогодишна история, което и до днес посреща кленти. Никой обаче не влиза в него и има защо. Порядките в последната двадесетилетка там не са се променили и всеки крак, стъпил в мрачната механа, бърза да излезе от там. Иновации липсват, хигиената е на ниско ниво, а лютия македонец - дядо Пене прави всичко по негов си начин, без да се интересува от принципи и стандарти.
Така още с влизането научаваме, че в заведението на дядо Пене има "олио за ежедневна употреба", което се проверява дали е загряло като се изпрати една македонска плюнка в него. Запознаваме се с дървения шкаф, който седи в кухнята още от откриването на ресторанта и с който собственика държи да бъде погребан и разбираме, че вместо клиентът да има право, то се уважава правото на дядо Пене да прави всичко както си е свикнал.
Тежки усилия полага Шеф Манчев в опит да моделира твърдоглавия македонец към техниката на едно предприемчиво и отворено към иновации мислене и въртене на бизнес. Помагат думите, разходките сред конкуренцията и най-вече мотивацията, че всичко което се прави, е в полза на децата - най-милото на всеки човек.
Така само седмица по-късно влизаме в един нов Дедо Пене, където стените са бели и приветливи, главата на черен козел не посреща с адската си неприветливост, а пътят към тоалетната не е обозначен с рисунка с маркер върху бялата стена. Готварските познания и умения на собственика също са обогатени, менюто е иновирано и в крайна сметка механата се превръща в силна конкуренция на останалите 219 заведения от типа, които се намират на територията на Банско.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ