Макарони с кайма, тиквички и домати
Паста с кайма и зеленчуци в пармезаново-доматен сос.
Необходими продукти:
- 3 л вода
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. зехтин
- 300 г макарони или друга паста от вид по избор
- 1-2 с.л. олио
- 400 г кайма
- 100 г лук - 1 глава
- скилидки чесън
- 2 с.л. доматен концентрат
- 200 г чери домати
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сух босилек
- лют пипер на люспи (около 1/3 ч.л. - преценете)
- 200 мл вода от варенето на пастата
- 350 г тиквички
- 40 г пармезан - настърган
- босилек, пармезан, зехтин и чери домати за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, тиквичките нарежете на кубчета или кръгчета и после четвъртини, а чери доматите измийте и разполовете.
2. Изсипете водата в тенджера, добавете солта и зехтина и кипнете. Щом заври, разбъркайте и прибавете пастата. Варете според инструкциите на опаковката. След сваряване отцедете пастата в гевгир и си заделете 200 мл от водата на варенето.
3. Докато макароните се готвят, не губете време. Сгорещете олиото в голям тиган и запържете каймата в него на умерен огън за 4 минути. Рохкайте докато се разпадне на трохи.
4. Добавете лука и гответе още 3 минути. Прибавете чесъна - намачкан или минат през преса - и бъркайте минутка.
5. Изсипете доматения концентрат, размешайте, прибавете чери доматите и овкусете със сол и пипер, босилек и лют пипер или чили на люспи. Оставете за 2 минутки на огъня.
6. Налейте водата от пастата и оставете още 3 минути.
7. Прибавете тиквичките, разбъркайте, захлупете с капак и оставете 5 минути.
8. Прибавете сварените макарони, разбъркайте, поръсете с пармезана, разбъркайте и оставете за 1 минута на спрян котлон.
9. Сервирайте в индивидуални чинии, като украсите с пресни чери домати, свежи листа босилек, капки студено пресован зехтин или друго по избор.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ