Макарони със сирене
Макарони със сирене и хрупкава коричка на фурна.
Необходими продукти:
- праз (около 2 стръка)
- гъби (около 250 г)
- 1 лук
- 400 г шунка
- 4 порции макарони
- зехтин
- масло (около 50 г)
- брашно (5 лъжици)
- настъргано сирене (1 пакет)
- мляко
- пипер, сол
- индийско орехче
- галета
Начин на приготвяне:
На зеленчуците:
1. Нарежете праза на малки парчета, измийте го и ги задушете на средна температура. Прибавете солта и пипера.
2. Изчистете гъбите, но не ги мийте с вода.
3. Наситнете лука и го изпържете в тенджерка до златисто.
4. Прибавете гъбите към лука и задушавайте още малко. Овкусете със сол и пипер.
5. Гъбите пускат много вода. Варете докато се изпари.
На соса:
1. Разтопете маслото в голяма купа. Зеленчуците и пастата ще се прибавят после в нея.
2. Изключете огъня и сложете брашното в купата и разбъркайте хубаво с маслото. Получава се жълтеникава смес.
3. Сипете малко мляко в нея и отново включете котлона. Разбърквайте постоянно, защото загаря лесно.
4. Бъркайте докато се сгъсти и прибавете още мляко. Повторете докато получите достатъчно сос.
5. Намалете огъня и прибавете сиренето. То ще се разтопи в горещия сос. Прибавете много индийско орехче.
6. Сега сложете и зеленчуците и разбъркайте хубаво.
На коричката:
1. Сложете пастата при соса в тавичка за печене. Покрийте с галетата.
2. Сложете малки парчета масло на няколко места и печете на грил.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ