Лятна салата от диня и сирене с мента
Солена храна с диня - комбинация от диня със сирене, мента и дресинг с лимон и зехтин.
Необходими продукти:
- 1/2 от цяла диня (около 800-1000 г с кората)
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 1/2 ч.л. сол
- 3 с.л. лимонов сок
- 50 мл студено пресован зехтин
- 7-8 стръка прясна мента
- 150-200 г бяло сирене
Начин на приготвяне:
1. Вземете малка кръгла лъжичка тип лъжица за сладолед. Поставете гевгир в вкупа. С лъжицата издълбайте кръгчета от повърхността на отрязаната половинка диня и ги положете в гевгира.
2. След това отрежете най-горното парче, в което е дълбано и издълбайте следващата част. Работете така докато стигнете до края на динята. Останалите обрезки можете да смелите в чопър и да замразите на сладолед.
3. Направете дресинга като смесите солта, пипера, лимоновия сок и зехтина и след това разбийте с тел.
4. Залейте динята с дресинга и разбъркайте. Приберете в хладилник.
5. Поднесете с поръска от натрошено бяло сирене и листа мента. Много е свежо за лятото, но не всеки е склонен да консумира диня в солен вариант.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ