Листни зеленчуци с ядки и грозде
Спаначена салата със захаросани бадеми и грозде.
Бон Апети
Излъчен на 09.10.2017
Салата като от луксозен ресторант показват Лора и Стоян, като спретват една уникална комбинация от специално подбрани листни зеленчуци, смесени с целина и поднесени с домашно карамелизирани бадеми, бяло грозде и меден сос с горчица. А отгоре - испански овчи кашкавал. Сервирането на толкова изискано предястие предполага, че сте избрали и уникалното бяло вино, с което да се комбинира. А ето и как приготвяме храната докато виното се изстудява.
Започваме с бадемите, защото те изискват най-много време поради термичната обработка. В разбити със сол белтъци се овалват ядките и се редят в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре се поръсват със смес от захар, канела и чипотле. Вместо странната подправка, можете да сложите фино смлян лют пипер. След това се запича за 40 минути на 120 градуса.
През това време нарязваме косо стебла целина и ги смесваме с накъсана салата фризе и листенца бейби спанак. Изсипваме в купа. Остава да разполовим зърна бяло грозде без семки и да приготвим дресинга. За соса смесваме мед с горчица, чесън, мащерка и сол. Накрая разпределяме листенцата с целината в индивидуални порции, заливаме със соса и отгоре поръсваме с гроздови зърна и захаросани ядки. По желание поднасяме с ленти рендосано жълто сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ